Geschiedenis

HERBERG DE KEIZER, EEN LOENHOUTS MONUMENT

Een pand met een rijk verleden

……in het centrum van Loenhout, tegenover de kerk, in precies hetzelfde gebouw als nu, was vroeger...
Herberg De Keizer!

Hier hebben onze voorouders voorzeker in alle gezelligheid vertoefd, zij het misschien in iets mindere comfortabele omstandigheden.

Volgens de Loenhoutse archieven woonde Jan de Wijzen met zijn twee dochters in 1653 als jeneverstoker in Herberg De Keizer. Op de gezegende leeftijd van 48 jaar overleed hij in 1701.

Halfweg de 19de eeuw vond de toenmalige heer van Loenhout, Albert Montens d'0osterwijck dat de meisjes van het dorp recht hadden op regelmatig onderwijs. Hij zag in Herberg De Keizer het ideale schoolgebouw. Het goed werd gekocht in 1858 en reeds op 11 oktober van datzelfde jaar kwamen de kloosterzusters van Gijzegem zich vestigen ten dienste van de jeugd! Op dat ogenblik telde Loenhout 1700 inwoners. Het schooltje groeide gestaag.

Honderd jaar later, in 1958, was de Loenhoutse bevolking aangegroeid tot 2846 zielen en vierde men het honderdjarig bestaan van de school. Toen in 1984 de Zusters na ruim 100 jaar dienstvol werk vertrokken uit Loenhout, kreeg het gebouw een nieuwe bestemming.

Met de renovatie in 1996 werd Herberg De Keizer terug in ere hersteld en werd aangeknoopt bij een oude sluimerende traditie.